Співпраця Західноукраїнського національного університету з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Проєкту «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України»

На початку 2024 року, Західноукраїнський національний університет отримав обладнання від Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Технічна допомога надана USAID через Проєкт USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» включає:

– сервер HPE ML350 Gen10 Hot Plug LFF СТО;

– комутатор Aruba 6000 48G 4SFP Switch;

–джерело безперебійного живлення HPE T1000 Gen5 INTL UPS with Management Card Slot;

– джерело безперебійного живлення UPS DIGITUS OnLine, 1500VA/1500W.

Дане обладнання дасть змогу модернізувати освітню ІТ-інфраструктуру університету, зокрема буде основою для створення сучасного кіберполігону.

 «Сьогодні надана допомога, є надзвичайно важливою та своєчасною, і дозволить підвищити якість практичної підготовки студентів спеціальності «Кібербезпека та захист інформації», – зазначив завідувач кафедри кібербезпеки, д.т.н., професор Василь Яцків.

У закладі наразі навчається 220 майбутніх спеціалістів з кібербезпеки і завдяки підтримці від Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» вони отримали можливість проводити наукові дослідження, готуватися до участі у студентських кіберзмаганнях, виконувати лабораторні роботи з тестування на проникнення, безпеки комп’ютерних мереж та інших спеціалізованих курсів.

Загалом, Проєкт USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» передав 5 тисяч одиниць техніки та 4 тисячі ліцензій загальною вартістю 2,5 млн доларів США для 25 університетів. Це понад 50% усіх ЗВО України, де проводиться навчання за спеціальністю «Кібербезпека та захист інформації». Більшість закладів, які отримали техніку, постраждали від обстрілів та бомбардувань Росії або втратили приміщення для навчання, тож нове комп’ютерне обладнання допоможе їм відновити освітній процес.