V-й Західноукраїнський форум «ІТ-Перспектива»

Факультет комп’ютерних інформаційних технологій Західноукраїнського національного університету велику увагу приділяє інноваційним освітнім ініціативам для розвитку ІТ-освіти та інтеграції кращих світових практик у систему підготовки ІТ-фахівців, які є конкурентоспроможними та гарантовано працевлаштованими, зокрема, в ІТ-компаніях. Уже стало доброю традицією, що п’ятий рік поспіль у ЗУНУ зустрічаються школярі 10-11 класів загальноосвітніх шкіл України на Західноукраїнський форум «ІТ-перспектива». Під час роботи форуму студенти, викладачі та представники ІТ-компаній, з метою стимулювання творчого самовдосконалення учнівської молоді у галузі інформаційних технологій, обговорюють перспективи здобуття ІТ-освіти у ЗУНУ на ФКІТ і презентують зимові ІТ-школи.

Цьогоріч на базі ФКІТ розпочинають свою діяльність зимові ІТ-школи: Software Engineering Winter School – з розробки програмного забезпечення; інформаційних технологій майбутнього, нейромережеві технології – крок у майбутнє, етичних хакерів, автоматизованих та комп’ютерно-інтегрованих технологій, аналітики бізнес-процесів.

Організаторами форуму традиційно виступили ФКІТ ЗУНУ та Тернопільський ІТ-Кластер.

Партнери – Тернопільська обласна державна адміністрація, управління освіти Тернопільської міської ради, IT-компанія  «SAASJET», IT-компанія  «MAGNISE», IT-компанія – «SOFTSERVE», IT-компанія – «ELEKS», а також організаційний комітет щорічної міжнародної конференції «Advanced Computer Information Technologies», і «Тернопільська обласна асоціація фахівців з комп’ютерних інформаційних технологій».

Модератором заходу виступила керівниця Тернопільського ІТ-кластеру Катерина Міхайліді. Під час відкриття форуму до учасників та організаторів з вітальним словом звернувся ректор класичного університету Тернополя Андрій Крисоватий, який акцентував увагу на важливості розвитку та застосування ІТ-технологій для сьогодення. Ректор ЗУНУ зазначив важливу роль ФКІТ у підготовці фахівців для індустрії інформаційних технологій, а також побажав усім плідної роботи.

Під час роботи виступили представники ІТ-компаній, які є стейкхолдерами освітніх програм ФКІТ ЗУНУ. У своїх виступах вони наголошували на важливості проведення форуму «ІТ-Перспектива», традиційно ознайомили учнів із основними видами діяльності своїх компаній. Важливим моментом доповідачів було те, що вони схвально відізвалися про співпрацю із ФКІТ у підготовці висококваліфікованих ІТ-фахівців у межах провадженння дуальної освіти.

Наступний блок був приурочений презентації освітніх програм ФКІТ. Студенти представили різні сегменти ІТ-освіти, акцентуючи уваги на особливостях освітніх програм, а також поділилися своїми враження про навчання. На завершення виступила студентка першого курсу спеціальності «Інформаційні системи та технології» Тетяна Пукас, яка минулого року була співавтором одного із десяти переможних учнівських ІТ-проєктів, виконаних у межах функціонування ІТ-шкіл ФКІТ. Першокурсники факультету  у фіналі конкурсу представили 10 проєктів та отримали подарунки від ІТ-компаній, які дали можливість для  безкоштовної поїздки та участі у науковій конференції «Advanced Computer Information Technologies» АСІТ’2022.  Згодом декан ФКІТ, професор Микола Дивак розповів учням про можливий шлях здобуття ІТ-освіти, а також презентував оновлені зимові ІТ –школи ФКІТ та запросив учасників до навчання. Він також наголосив, що усі проєкти, які будуть виконані учнями у межах функціонування ІТ-шкіл ФКІТ, отримають відзнаки від ІТ-компаній, а 10 найкращих отримають гранти по 300 євро для безкоштовної участі і презентації англійською мовою своїх проєктів під час роботи міжнародної наукової конференції «Advanced Computer Information Technologies» АСІТ’2023, яка наступного року відбудеться у м. Вроцлаві (Польща). Варто викоремити, що ЗУНУ є співорганізатором цієї конференції АСІТ’2023, а професор Микола Дивак її співголовою.

Досвідом спільної підготовки фахівців з ІТ- компаніями поділилися завідувач кафедри кібербезпеки, професор Василь Яцків та завідувач кафедри комп’ютерних наук, професор Андрій Пукас, які поділилися результатами організації проведення дуальної освіти на базі лабораторій, створених з ІТ-компаніями. Професор Василь Яцків значну увагу приділив досвіду підготовки фахівців у рамках сертифікованих програм CISCO, які вже декілька років функціонують на кафедрі кібербезпеки. До речі, у період після здачі екзаменаційної сесії і до початку наступного семестру студенти ФКІТ проходять навчання відповідно, до обраних ними сертифікованих програм CISCO, а значна частина з них, після здачі екзамену отримують професійні сертифікати.

У другій половині ІТ-форуму відбулися організаційні засідання учасників зимових ІТ-шкіл 2022/2023 навчального року та їх керівників.

Реєстрація  учасників ІТ-шкіл триває до кінця грудня 2022 року за посиланням: http://bit.do/it-22

Запис ІТ-форуму можна переглянути на ютуб: https://youtu.be/-c6n6plxHUQ